Preskočiť na obsah

Értesítés

Zverejnené 25.6.2024.

Tento príspevok môžete preložiť automatickým prekladom.

Kedves polgárok

Eljött az idő, amikor megnőtt a mezőgazdasági gépek forgalma a szántóinkon. Minden gazdálkodó, magángazdálkodó és állampolgár erőfeszítése az időszerű, jó minőségű és veszteségmentes betakarítás. De gyakran megesik, hogy ebben a fokozott erőfeszítésben és a lehető legjobb eredmények elérésére irányuló erőfeszítésben az ember megfeledkezik a fokozott óvatosságról.

A rimaszombati tűzoltó- és mentőszolgálat járási igazgatósága felhívja a figyelmet, hogy az aratás során megnő a tüzek száma. Az elmúlt időszak statisztikái azt mutatják, hogy 2023-ban a rimaszombati járás területén 7, 1900 eurós közvetlen kárt okozó tűzeset történt betakarítási munkákkal, takarmánygyűjtéssel és betakarítás utáni kezeléssel összefüggésben, míg a tűzoltóságok időben történő beavatkozásával sikerült több mint 13 400 eurót takaríthat meg.

E tüzek leggyakoribb oka a mezőgazdasági gépek rossz műszaki állapota, a mezőgazdasági termények öngyulladása, de ismeretlen személy által történő szándékos gyújtogatás is. Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy széna, szalma vagy egyéb száraz növényi maradványok égetése olyan helyen, ahol a tűz továbbterjedhet, a tűzvédelmi törvénybe ütközik. Egy állampolgár ilyen magatartásért 331 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Gyakran előfordul, hogy az égetés közbeni gondatlan cselekedetek másnak kárt okoznak, amit a károsultnak meg kell téríteni. Az egyéni gazdálkodók ügyeljenek a betakarító berendezések jó műszaki állapotára, rendszeres tisztítására, hatékony tűzoltó készülékekkel történő ellenőrzésére, a száraz szárszerű anyagok gondos kezelésére, valamint a dohányzási tilalom betartására.

A veszély a betakarítási munkák után sem szűnik meg, továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani a széna- és szalmaraktárra, de a gabonatárolókra, a betakarítás utáni sorokra, szárítókra és hasonló létesítményekre is.

A rimaszombati Tűzoltó- és Mentőszolgálat járási igazgatósága ismételten hangsúlyozza, hogy a fokozott veszély elsősorban a száraz növényi maradványok elégetéséből adódik, amit a jelenleg hatályos jogszabályok nem tiltanak, de csak a hatályos törvényi előírások és a tűzvédelmi intézkedések betartása mellett végezhetőek.

Csak valamennyi érintett – különösen az állampolgárok – közös erőfeszítésével és fegyelmezettségével érhetjük el, hogy az aratási munkákkal járó tüzek száma a lehető legkevesebb, az általuk okozott kár pedig a lehető legalacsonyabb legyen.

A rimaszombati Tűzoltó- és Mentőszolgálat Kerületi Igazgatósága